Wat is Singles Day?

Singles day, wat is het eigenlijk?Een veelgestelde vraag is ‘wat is Singles Day nu eigenlijk?’. Op deze pagina geven we antwoord op deze vraag.

Singles Day, ook wel eens ‘ Vrijgezellendag’  genoemd, is een van oorsprong Chinese feestdag. Op 11 november vieren met name Chinese jongeren ‘Guanggun Jie’ om te laten zien dat ze vrijgezel zijn. De datum 11 november, of 11-11, is gekozen vanwege de vier enen. De 1 wordt vooral gezien als symbool voor het alleen zijn. Singles Day in Nederland staat nog in de kinderschoenen, in China is het enorm groot.

Ontstaan van Singles Day

Singles Day werd in 1993 opgezet door de Universiteit van Nanking. Er gaan een aantal theorieën rond over het ontstaan. Zo zou Vrijgezellendag zijn verzonnen door vrijgezelle mannelijke studenten van de Universiteit van Nanking die activiteiten bedachten op 11 november om zo aan een vriendin te komen. Andere universiteiten namen dit over. Ook na het afstuderen zouden de studenten de traditie hebben doorgezet, waardoor Singles Day ook buiten het studentenleven voet aan de grond kreeg.

Een andere uitleg over het ontstaan van Vrijgezellendag is het liefdesverhaal van Mu Guang Kun. Deze student van de Universiteit van Nanking werd geboren op 11 november 1970. Hij had kortstondig een relatie met een meisje dat stierf aan een ernstige ziekte. Op zijn verjaardag herdacht hij zijn vriendin samen met een aantal vrienden. De dag 11 november werd zo omgedoopt tot ‘Guang Gun Festival’ en symbool voor het alleen zijn van Mu Guang Kun.

Steeds commerciëler

Hoewel het aanvankelijk een studenten feestdag was, is Singles Day inmiddels uitgegroeid tot een populaire feestdag die buiten China en vooral ook online wordt gevierd. Ook heeft Vrijgezellendag vandaag de dag een behoorlijke commerciële insteek, want veel online winkels bieden extra kortingen aan op de dag zelf.

De viering van Singles Day leverde het Chinese e-commercebedrijf Alibaba vorig jaar bijvoorbeeld meer dan 17 miljard dollar op. Daarnaast profiteren ook restaurants, bedrijven en winkelcentra van de dag, met speciale promotie acties. Mede hierom probeert Bol.com Singles Day in Nederland ook groot te maken.

Niet alleen voor vrijgezellen

Vrijgezellendag was oorspronkelijk vooral een ‘Bachelor’s Day’, dus voor vrijgezellen mannen maar ook vrouwen vieren de dag nu, vandaar dat Singles Day meer gepast is. Het doel om vrijgezellen aan een relatie te helpen en de vele evenementen die vooral in China om de dag heen worden georganiseerd, hebben de dag ook een positievere insteek gegeven dan het oorspronkelijke idee van jonge studenten die aan de vrouw wilden raken.

Hoewel de 1 in de datum vooral geassocieerd wordt met alleen zijn, of het individu, is het aantal huwelijken dat juist op deze dag wordt gevierd de afgelopen jaren ook flink toegenomen. De vier enen in de datum worden in China namelijk niet alleen gezien als het symbool voor alleen zijn of vrijgezel, maar worden juist ook vertaald naar ‘de enige voor mij’, waardoor 11-11 juist de ultieme liefdesverklaring is.